Вести од индустријата

Анализа на причините за разликата во дебелината на лентите од нерѓосувачки челик

2022-10-17
Влијанието на промената на температурата: ефектот на промената на температурата на металуршките резервни делови врз дебелината налента од нерѓосувачки челикна опремата за тркалање во суштина е влијанието на температурната разлика врз флуктуацијата на дебелината, а температурната флуктуација е главно предизвикана од влијанието на отпорноста на метална деформација и факторот на конфликт.

Влијание на промената на затегнатоста: Затегнатоста е да се измени отпорот на метална деформација на опремата за тркалање со тоа што ќе влијае на состојбата на стрес, што резултира со промена на дебелината. Промените во затегнатоста на металуршките резервни делови влијаат на дебелината на другите делови покрај дебелината на главата и опашката на лентата.

Кога затегнатоста е преголема, покрај тоа што ќе влијае на дебелината, па дури и ширината ќе се промени, така што во процесот на топло тркалање, генерално се користи стабилното тркалање со мала затегнатост на микро јамката, а ладното континуирано тркалање се тркала со студената состојба и стврднувањето на обработката на податоците го прави отпорот на деформација многу голем.

Тешко е да се постигне потребната стапка на компресија со прилагодување на јазот за тркалање на опремата за тркалање за да се промени силата на тркалање, па затоа е неопходно да се користи големо затегнување меѓу рамката за тркалање. Високата напнатост е главната карактеристика на производството на ладно валање.

Ефектите од затегнатоста на металуршките резервни делови вклучуваат: намалување на силата на тркалање и намалување на потрошувачката на енергија при тркалање; Спречете неусогласеност на лентата; Манипулирање со обликот на лентата и манипулирање со дебелината на лентата. Анализа на причините за разликата во дебелината на ладно валана лента од не'рѓосувачки челик

Влијание на промената на брзината: Брзината е главно преку факторот на конфликт, отпорот на деформација, дебелината на филмот на маслото за лежиште за да се промени притисокот на тркалање и количината на притисок надолу.

Влијанието на промените на валјакот: при тркалање на лента од нерѓосувачки челик, јазот на тркалање на опремата за валање ќе се промени поради термичкото проширување на компонентите на валавницата, абењето на јазот во ролна и ексцентричноста на ролната, што директно влијае промената на дебелината на вистинското тркалање.

Периодични промени во јазот на тркалата предизвикани од ексцентричноста на ролните и лежиштата на металуршките резервни делови предизвикуваат периодични флуктуации на дебелината на високи фреквенции во случај на тркалање со голема брзина.

Покрај горенаведените фактори, тресењето на дебелината и механичките својства на влезниот материјал е предизвикано и од промената на притисокот на тркалање за да предизвика промена на дебелината на лентата од нерѓосувачки челик.

Дополнително, грешката во пресметката на поставувањето на моделот за металуршки резервни делови, точноста на мерењето на изгледот и планирањето на структурата на системот за контрола и контролните параметри, исто така, ќе влијаат на точноста на дебелината на лентата.

Дополнително, корисниците на ролни на валаната мелница можат да користат опрема и средства за обработка за да го елиминираат или намалат пролевањето на ролни под постојни услови врз основа на проучување на работните параметри на производите за валање, ролните и валавниците на опремата за валање.

X
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept